فهرست مطالب

پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1401)

پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهره اخوان مقدم*، شهلا حقی صفحات 7-44
    یکی از معارف مهم و پربسامد قرآنی موضوع توبه است. توبه یا بازگشت، هم به خدا و هم به بنده نسبت داده می شود. در مباحث کلامی فرق، اگرچه در برخی مباحث بین شیعه و معتزله اتفاق نظر وجود دارد، اما در مسیله قبول توبه، چنین نیست. معتزله بصره قایل است که قبول توبه برخداوند واجب عقلی است، و اگر قبول نکند فعل قبیح انجام داده، در حالی که اشاعره و شیعه امامیه و معتزله بغداد معتقدند قبول توبه به دلیل تفضل خدا بر بندگان است. معتزله دو دلیل عقلی و یک دلیل قرآنی بر مدعای خود اقامه کرده، و اعتقادشان مبتنی بر مبنای «خلود در آتش برای گنهکار» می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش که با روش تحلیلی_توصیفی انجام شده حاکی از آن است که چنین اعتقادی منتج به «تاثیرپذیری خدا از خلق» و نیز «مستحق مذمت بودن خدا» خواهدشد که هر دو محال است. طبق آیات متعدد، خداوند به گنهکار وعده قبول توبه داده، و خلف وعده قبیح است؛ پس قبول توبه عقلی نیست بلکه سمعی است، و چون خدا وعده قبول داده است، می پذیرد.
    کلیدواژگان: کلام شیعه، معتزله، توبه، واجب، وعده الهی، خلود در عذاب
  • طیبه خسروی*، علی الله بداشتی صفحات 45-66
    مکتب اشعری در توحید افعالی همانند شیعه، تمام امور هستی را به خداوند نسبت میدهد و اراده انسان را در هر لحظه محتاج علت میداند. لذا تفسیر نظریه کسب به جبر، قابل تردید و بررسی میباشد. در پی بررسی دقیقتر انتساب جبر به اشاعره، از دو طریق موضوع بررسی شده است. تفاوت قدرت و اراده در انسان و همچنین اعتقاد به قضا وقدر و رابطه آن با اختیار انسان با محوریت نظرات صدرا و مقایسه آن با نظریه کسب اشعری و روشن شد که نمیتوان نظریه کسب را بر جبر حمل کرد. بنابراین با پاسخ به سوالاتی همچون ارتباط قضا و قدر با اختیار در شیعه و اشاعره و از طرفی مقایسه دیدگاه های آنان در جبر و اختیار انسان، همچنین از دقت در تفاوت اراده و قدرت، و از سوی دیگر توجه به اصل نیازمندی دایمی ممکنات به علت، منتج میشود که انسان همواره در هر فعلی نیازمند اعطای قدرت میباشد تا فعل ارادی انجام دهد و این به معنی جبر نیست بلکه توحید افعالی نیز بیانگر این مفهوم میباشد و در نهایت موید آن نیز نظر ملاصدرا مبنی بر اینکه خداوند علت قریب و بعید است؛ با نظریه کسب قابل تطبیق است.
    کلیدواژگان: جبر و اختیار، قضا و قدر، اشاعره، نظریه کسب، حکمت متعالیه
  • حافظ نجفی* صفحات 67-102
    زیارت، عملی عبادی است که با هدف جستجوی معنویت در یک مکان مقدس صورت می گیرد. بررسی ها در سابقه تاریخی زیارت نشان می دهد چنین عملی در ادیان پیش از اسلام مانند زرتشت، یهود و مسیحیت نیز وجود داشته و تاکید به سفرهای زیارتی با محوریت کسب معنویت صورت می گرفته است. در این تحقیق که با روش توصیفی و تحلیلی صورت می گیرد، به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که زیارت و سفرهای زیارتی چقدر می تواند در بهبود وضعیت روحی و روانی انسان ها موثر باشد و آیا در فرایند توسعه اقتصادی و اجتماعی و شکل گیری تمدن ها، نقشی در زندگی انسان ها داشته است؟ بر آیند تحقیق نشان می دهد، زیارت اماکن مقدس و سفرهای زیارتی، در طول تاریخ بشر، یکی از عوامل اجتماعات مردمی و فعالیت فرهنگی بوده و رونق اقتصادی و شکل گیری شهرنشینی را به دنبال داشته است. همچنین بررسی گزاره های تاریخی و گزارش های کنونی رونش می کند که پیروان ادیان زرتشت، یهودیت، مسیحیت، بویژه دین اسلام، بر این باورند: زیارت یک مکان مقدس، سبب نزدیکی انسان به خداوند گشته و باعث می شود یک یا چند اتفاق معنوی در زندگی انسان رخ دهد.
    کلیدواژگان: زیارت، ادیان توحیدی، معنویت، تمدن
  • محمد تشکری آبقد*، محمدعلی وطن دوست صفحات 103-134

    مسیله عصمت امام ازجمله مباحث مهم کلامی است که در میان متکلمان مسلمان با دو رویکرد عمده مورد بحث قرارگرفته است. بسیاری از متکلمان شیعه، طرفدار نگاه حداکثری درباره گستره عصمت امام هستند و برخی نیز به رویکرد حداقلی دراین باره باور دارند. برخی از نو اندیشان معاصر مانند مدرسی طباطبایی، کدیور، سروش و صالحی نجف آبادی، با نگاهی تاریخی به عقاید شیعیان، پیرو رویکرد حداقلی هستند و بر این باورند که عقیده گروه نخست درباره عصمت امام، هیچ پیشینه ای در عصر امامان (ع) ندارد، بلکه نگاه حداکثری به گستره عصمت امام، تحت تاثیر جریانات فکری بیرونی مانند غالیان پدید آمده است. دلیل عمده این افراد در اثبات مدعا، بر ذکر شواهد تاریخی درباره دیدگاه اصحاب ایمه (ع) استوار است و می کوشد نشان دهد که در نگاه اصحاب ایمه (ع)، امامان دارای عصمت نبوده و هرگونه نگاه حداکثری به عصمت امام از سوی آنان نفی می شود. در پژوهش حاضر تلاش شده است با تکیه بر روایات و شواهد تاریخی و با شیوه توصیفی - تحلیلی و با رویکرد انتقادی، دیدگاه نواندیشان معاصر درباره عصمت امام مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد. در پایان این نتیجه به دست آمده است که بر اساس روایات و شواهد تاریخی دوران ایمه (ع) دیدگاه حداکثری درباره عصمت امام اثبات می شود و جایی برای طرح دیدگاه نواندیشان باقی نمی ماند.

    کلیدواژگان: عصمت امام، نواندیشان معاصر، غالیان، اصحاب ائمه(ع)
  • سید سجاد جعفری* صفحات 135-157

    بحث از عصمت انبیاء از مباحثی است که همواره بین امامیه و اهل سنت در گستره و محدوده آن اختلاف بوده است شیعیان امامی با توجه به پذیرش عصمت تام پیامبر  شخصیت ایشان را به گونه ای ترسیم کرده اند، اما متکلمان و مفسران اهل سنت با اختلاف دیدگاهی که دارند، اغلب با توجه به ظاهر برخی آیات به عصمت پیامبر  در همه شیون باورمند نیستند. مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی، و با استفاده از منابع کتابخانه ای به مقایسه دیدگاه فخر رازی از مفسران صاحب نظر اهل سنت در مباحث کلامی و طبرسی از مفسران بزرگ امامیه ذیل آیات؛ 105 و 106 سوره نساء؛ 49 سوره مایده ؛ 43 سوره توبه؛ 52 سوره حج؛ 37 سوره احزاب؛ 2 سوره فتح می پردازد. طبرسی همچون اکثر امامیه قایل است پیامبر  معصوم از خطا و اشتباه هست و این عصمت قبل و بعد از نبوت وجود داشته است در حالی که فخر رازی با توجه به ظاهر آیات معتقد است عصمت برای پیامبر  تا قبل از بعثت ضرورت ندارد بلکه لزوم آن از زمان بعثت است.

    کلیدواژگان: عصمت، رسول خدا ، طبرسی، فخررازی
  • معصومه زارع ده آبادی*، مجید معارف، قاسمعلی کوچنانی صفحات 159-180

    اعتقاد به قضاء و قدر الهی یکی از اعتقادات مسلم اسلامی است زیرا آیات و روایات بسیاری بر آن تصریح دارند و علاوه بر بعد فلسفی جنبه اجتماعی و عملی نیز دارد. و در روش و عمل و روحیه اجتماعی و در عظمت اقوام و ملل موثر است. هدف این پژوهش بررسی نقش آثار اجتماعی اعتقاد به قضاء و قدر با تکیه بر آیات قرآن است. در این مقاله که با روش توصیفی، تحلیلی با رویکرد قرآنی و روایی انجام شده از کتابهای حوزه اسلامی و نرم افزار کلام اسلامی برای بررسی پیرامون چگونگی آثار اجتماعی اعتقاد به قضاء و قدر استفاده شده است. یافته ها نشان داده باور به قضاء و قدر هم در زمره مسایل کلی مطرح است و هم با رسوخ در ذهن و اراده انسانی در زندگی اجتماعی و کیفیت برخورد و مقابله با حوادث موثر است.

    نتیجه

    مجموعا از تاریخ اسلامی روشن می شود که مسلمانان صدر اسلام با اعتقاد راسخی که به قضاء و قدر داشتند این تعلیم را آنچنان دریافت کرده بودند که با تسلط خودشان بر سرنوشتشان منافاتی نمی دیدند. و لذا اعتقاد محکم آنها به سرنوشت، آنها را به سوی عقیده جبر نکشانید.

    کلیدواژگان: قضا، قدر، آثار، اعتقاد، اجتماعی، قرآن
  • فاطمه فلاح تفتی* صفحات 181-208
    زیارت شامل سه رکن زایر، مزور و گرایش قلبی بوده که علاوه بر آنکه شخص زایر با مرتبه و جلالت اولیا الله آشنا می شود، اثرات غیرقابل انکاری در سازندگی روحی و معنوی وی دارد. بااین وجود اعتقاد سلفیه بر این است که زیارت صرفا یعنی عبادتی برای قبور و ازاین جهت نسبت قبوریه را به شیعیان می دهند. از جمله رشیدرضا در تفسیر المنار خود که یکی از تفاسیر مهم اهل سنت است به بیان ادله قبوری بودن و نسبت شرک به شیعه می پردازد. وی که از اسلاف سلفی خود ابن تیمیه این مباحث را وام گرفته است، با ذکر آیاتی از قرآن به توضیح این ادله می پردازد. این مقاله که به شیوه توصیفی و تحلیلی نگاشته شده است به نقد و بررسی این ادله می پردازد. یافته های تحقیق بیانگر آن است که عدم فهم صحیح آیات، عدم توجه به سنت پیامبر و بزرگان از علما شیعه و اهل سنت و نیز مانوس نبودن با شیعه برای فهم نیت و عملکرد عوام و خواص آنان باعث ایجاد این گونه شبهات شده و مفسر مدعی نواندیشی را دچار خلط مبحث کرده است.
    کلیدواژگان: تفسیر المنار، رشید رضا، جواز زیارت، قبوریه، شیعه
  • محمدعلی عاشوری کیسمی* صفحات 209-230

    کرنل وست پیامبران را دارای دو خصوصیت عشق و شجاعت در برابر شیطان زمان خود می داند و با نام گذاری رویکرد خود تحت عنوان پراگماتیسم پیامبرانه، قصد دارد همین خصوصیات را پرورش دهد. او برای رسیدن به پراگماتیسم پیامبرانه، از سنت پراگماتیسم، مارکسیسم، فلسفه سیاه پوستان آمریکا و الهیات رهایی بخش مسیحی استفاده می کند. در مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیلی-انتقادی به بررسی جایگاه الهیات رهایی بخش مسیحی در پراگماتیسم پیامبرانه وست می پردازیم. با توجه به اینکه بیشتر پژوهش های صورت گرفته درباره پراگماتیسم پیامبرانه یا این رویکرد را به صورت کلی مورد بررسی قرار می دهند و یا به بررسی نتایج سنت های دینی در آن توجه دارند، ارزیابی جایگاه الهیات رهایی بخش مسیحی در آن مورد غفلت قرار گرفته است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که عدالت اجتماعی منتج از الهیات رهایی بخش مسیحی در برابر اعمال قدرت قرار می گیرد و ضرورت وجود پراگماتیسم پیامبرانه را به وجود می آورد. اگرچه الهیات رهایی بخش تنها منبع وست برای استفاده در پراگماتیسم پیامبرانه نیست، اما بنیانی است که بدون آن این رویکرد امکان ظهور به دست نمی آورد.

    کلیدواژگان: الهیات رهایی بخش، پراگماتیسم پیامبرانه، برابرطلبی، مسیحیت
  • بررسی شرک بودن دعای غیر الله با تکیه بر آیه «لا تدعوا مع الله احدا» در مقایسه دیدگاه شیعه و وهابیان
    محمدجعفر میلان نورانی*، سید رضا هاشمی شاه قبادی صفحات 231-256

    در دیدگاه عناصر وهابی، دعا از اهم عبادات و به معنای درخواست همراه با تذلل است. آنان با استناد به آیه «فلا تدعوا مع الله احدا»، خواندن غیرخدا را باطل و یا شرک دانسته و آن را فقط در امور عادی و مخاطب حاضر و زنده جایز می شمارند. در حالی که بررسی مفهوم «دعا» در قرآن با تکیه بر دیدگاه برخی علمای شیعه، نشان می دهد که اولا آیه فوق ربطی به حرمت درخواست از غیرخدا ندارد و راجع به نفی پرستش غیرخداست. ثانیا باید دانست که دعا به طور کلی، معانی دیگری نیز دارد و در موارد متعددی دیده می شود که این واژه در معنایی غیر از دعای عبادت آمده و در آن نیز شرک شمرده نشده است. همچنین در این آیه دعا به معنای عبادت است. یعنی کسی غیر از خدا نباید مورد عبادت قرار گیرد؛ ولی درصدد تحریم هر گونه دعای غیرخدا نبوده است. دیگر اینکه وهابیان ادعا می کنند هر گونه خواندن مردگان، به نوعی تسلط بخشی آنان بر امور الاهی است. در حالی که مواردی در طلب امور غیرعادی و غیرمقدور نیز در قرآن و سنت، برخلاف رای آنان آمده است. این نوشتار درصدد نقد دیدگاه وهابیان و خطای فهم آنها و تعیین مصادیق اشتباه آن هاست.

    کلیدواژگان: آیه هیجدهم سوره جن، دعای غیرخدا، ابن تیمیه، عبادت، وهابیان
|
  • Zohreh Akhavanmoghaddam *, Shala Haghi Pages 7-44
    One of the most important and frequent Quranic teachings is the subject of repentance. Repentance or return is attributed to both God and servant. In speculative theology (Kalām) of sects, although there is consensus between Shi'a and Mu'tazila on some topics, accepting repentance is not the case. Mu'tazilites of Basra believe that accepting repentance is an intellectual obligation on behalf of God, and if he does not accept, he has performed an ugly act, while Ashʿarites, Imāmīyyah, and Mu'tazilites of Baghdad believe that accepting repentance is due to God's grace over his servants. The Mu'tazila have based their claims on two rational reasons and a Qur'anic reason, and their belief is centered on "permanence in fire for sinners". The results of this study, conducted by analytical-descriptive method, indicate that such a belief will lead to "people’s influence on god" and "God’s deserving of blame ", both of which are impossible. According to several verses, God has promised the acceptance of repentance from the sinner, and breach of promise is ugly; thus, accepting repentance is not rational but is aural, and because God has promised to accept it, he accepts it.
    Keywords: The Word of Shi'a, Mu'tazila, Repentance, Obligatory, Divine Promise, Purity in Punishment
  • Tayebeh Khosravi *, Ali Alla Bedashti Pages 45-66
    The Ash'arite school in monotheism acts like the Shiites, attributes all matters of existence to God, and considers the human will to be in need at every moment. Therefore, the interpretation of acquisition theory to algebra is questionable. Following a more detailed study of the attribution of algebra to the Ash'arites, the subject has been studied in two ways. The difference between power and authority as well as jurisprudence and power and expressing its relationship with human free will with the focus on Sadra's views and comparing it with the theory of Ash'ari acquisition and finally it became clear that the theory of acquisition is not related to algebra and algebra can not be attributed to Ash'arites. Therefore, by answering questions such as the relationship between jurisprudence and predestination with authority in Shiites and Ash'arites, and on the other hand comparing their views on human predestination and authority, as well as the accuracy of the difference between will and power,On the other hand, paying attention to the principle of permanent necessity of possibilities leads to the fact that man always needs to be empowered in any act to perform a voluntary act, and this does not mean algebra, but the monotheism of actions also expresses this concept. Ultimately, Sadra's view that God is the near and unlikely cause is compatible with the theory of acquisition
    Keywords: Algebra, will, judgment, predestination, Ash'arites, theory of acquisition, transcendent wisdom
  • Hafez Najafi * Pages 67-102
    Pilgrimage is an act of worship intending to seek spirituality in a holy place. Investigations into the historical pilgrimage record show that such a practice existed in pre-Islamic religions such as Zoroastrianism, Judaism, and Christianity, and the emphasis was placed on pilgrimages to acquire spirituality. In this research, which is carried out with descriptive and analytical methods, we are looking for an answer to the question of how effective pilgrimage and pilgrimage trips can be in improving the mental and psychological condition of people and whether they can play a role in the process of economic and social development and the formation of civilization in human life? The research results show that pilgrimages to holy places have been one of the factors of people's gatherings and cultural activity throughout human history and have led to economic prosperity and the formation of urbanization. Also, the examination of historical statements and current reports reveals that followers of Zoroastrianism, Judaism, Christianity, and especially Islam believe that visiting a holy place brings people closer to God and causes one or more spiritual events in Human life.
  • Mohammad Tashakori Abhgad *, MohammadAli Vatan Doost Pages 103-134

    The issue of Imam's infallibility is one of the important theological issues that has been discussed among Muslim theologians with two main approaches. Many Shiite theologians are in favor of a maximalist view of the extent of the Imam's infallibility, and some believe in a minimalist approach. Some contemporary thinkers such as Modarresi Tabatabai, Kadivar, Soroush and Salehi Najafabadi, with a historical view of Shiite beliefs, follow a minimalist approach and believe that the first group's belief in the infallibility of the Imam has no background in the time of the Imams, but a view The maximum to the extent of Imam's infallibility has been created under the influence of external intellectual currents such as Ghalyan. The main reason for these people in proving the claim is based on mentioning historical evidence about the view of the companions of the Imams (AS) and tries to show that in the view of the companions of the Imams (AS), the Imams do not have infallibility and any maximum view of the infallibility of the Imam is denied by them. . In the present study, an attempt has been made to evaluate and analyze the views of contemporary modern thinkers about the infallibility of the Imam based on narrations and historical evidence and in a descriptive-analytical manner and with a critical approach. In the end, it is concluded that based on the narrations and historical evidences of the time of the Imams (as), the maximum view of the infallibility of the Imam is

    Keywords: Imam's Infallibility, Contemporary Thinkers, Ghalian, Companions of the Imams (a.s.)
  • Sayyed sajjad Jafari * Pages 135-157

    The issue of the infallibility of the prophets is one of the topics that has always been disputed between the Imams and the Sunnis in its scope and scope. , Often due to the appearance of some verses do not believe in the infallibility of the Prophet. In all respects. The present article is descriptive-analytical, and using library sources to compare the views of Fakhr Razi, one of the Sunni commentators on theological issues, and Tabarsi, one of the great Imami commentators on the following verses; 105 and 106 of Surah An-Nisa '; 49 سوره مائده 43 سوره توبه; 52 سوره حج; 37 سوره احزاب; 2 سوره فتح می‌پردازد. Tabarsi, like most Imams, believes that the Prophet  is infallible and that this infallibility existed before and after the prophecy, while Fakhr al-Razi, according to the appearance of the verses, believes that infallibility is not necessary for the Prophet قبل before the resurrection, but it is necessary. It is from the time of revelation.

    Keywords: Infallibility, Messenger of God , Tabarsi, Fakhr Razi
  • Masoomeh Zare Deabady *, Majid Maaref, Ghasemali Kouchnani Pages 159-180

    Belief in divine predestination is one of the Islamic beliefs because many verses and traditions specify it, and in addition to the philosophical dimension, it also has a social and practical aspect. And it is effective in the method and action and social spirit and in the greatness of the tribes and nations. The purpose of this research is to investigate the role of social effects of belief in fate and fate based on the verses of the Quran. In this article, which is done with a descriptive, analytical method with a Qur'anic and narrative approach, the books of the Islamic field and the Islamic Kalam software have been used to investigate the social effects of the belief in destiny and fate. The findings have shown that belief in fate and destiny is among the general issues, and it is effective by penetrating the human mind and will in social life and the quality of dealing with and dealing with incidents.

    Conclusion

    Overall, it is clear from Islamic history that the Muslims of early Islam received this teaching with their firm belief in predestination and destiny, so that they did not see any contradictions with their own control over their destiny. And therefore, their strong belief in fate, do not lead them to the belief of predestination.

    Keywords: Fate, however, the works, the belief, the social, The Quran
  • Fatemeh Fallah Tafti * Pages 181-208
    Pilgrimage consists of three pillars of pilgrimage, forgery and heart tendency, which in addition to acquainting the pilgrim with the rank and glory of the saints of God, has undeniable effects on his spiritual construction. Nevertheless, the Salafis believe that pilgrimage is simply a form of worship for graves and therefore attributes the grave to the Shiites. Rashid Reza, for example, in his commentary on Al-Manar, which is one of the most important commentaries of the Sunnis, states the reasons for being a gravedigger and the relation of polytheism to the Shiites. He, who has borrowed these arguments from his Salafi predecessors, Ibn Taymiyyah, explains these arguments by quoting verses from the Qur'an. This article, which is written in a descriptive and analytical manner, critiques and examines these arguments. The findings of the study indicate that the lack of correct understanding of the verses, lack of attention to the Sunnah of the Prophet and the elders of Shiite and Sunni scholars and also unfamiliarity with Shiites to understand the intentions and actions of the people and their properties have caused such doubts and confused the commentator. Has discussed.
    Keywords: Tafsir Al-Manar, Rashid Reza, Pilgrimage Permit, Graveyard, Shia
  • MohammadAli Ashouri Kisomi * Pages 209-230

    Cornel West considers the prophets to have two characteristics of love and courage against the devil of their time, and by naming his approach as Prophetic Pragmatism, he intends to cultivate these characteristics. He uses the tradition of pragmatism, Marxism, African-American Philosophy, and Christian liberation theology to arrive at prophetic pragmatism. In this article, using analytical-critical method, we investigate the place of Christian liberation theology in West's Prophetic Pragmatism. Due to the fact that most of the researches conducted on Prophetic Pragmatism either examine this approach in general or focus on examining the results of religious traditions in it, the evaluation of the place of Christian liberation theology has been neglected in it. The results of the present research show that social justice emerged from Christian liberating theology is opposed to the exercise of power and creates the necessity of Prophetic Pragmatism. Although liberation theology is not West's only source for Prophetic Pragmatism, it is the foundation without which this approach could not have emerged.

    Keywords: Liberation theology, prophetic pragmatism, egalitarianism, christianity
  • Investigating the polytheism of the prayers of non-Gods based on verse 18 of Surah 72 in comparison with the views of Shiites and Wahhabis
    MohammadJafar Milan Nourani *, Sayyed Reza Hashemi Shah Ghobadi Pages 231-256

    In the view of Wahhabi elements, prayer is one of the most important acts of worship and means asking with humiliation. Citing the verse "فلا تدعوا مع الله احدا", they consider reading non-gods as invalid or polytheism and consider it permissible only in ordinary matters and in the present and living audience. While examining the concept of "prayer" in the Qur'an, relying on the views of some Shiite scholars, shows that, firstly, the above verse has nothing to do with the sanctity of asking God and it is about denying the worship of non-God. Secondly, it should be known that prayer in general has other meanings and it is seen in many cases that this word has a meaning other than the prayer of worship and is not considered polytheism. Also in this verse, prayer means worship. That is, no one other than God should be worshiped; But he did not seek to boycott any non-divine prayers. Another is that the Wahhabis claim that any reading of the dead is a kind of domination of the divine affairs. While some cases of seeking unusual and impossible things are also mentioned in the Qur'an and Sunnah, contrary to their opinion. This article seeks to critique the views of the Wahhabis and their misunderstanding and to identify their erroneous examples.

    Keywords: Verse 18 of Surah Al-Jinn, the prayer of non-gods, Ibn Taymiyyah, worship, Wahhabis